Skip to content

Predstavitev sodelujočih na 7. festivalu moškega petja 2021

V Dvorani prve slovenske vlade bo v soboto, 9. oktobra 2021 ob 18.30 festival odprl

MOŠKI PEVSKI ZBOR SREČKO KOSOVEL:

Jakob Aljaž / TRIGLAV

France Cigan, prir. Blaž Strmole / DOMO V SLOVENSKI KRAJ

Andrej Makor / NAŠA ZEMLJA (krstna izvedba, skladba posvečena MoPZ Srečko Kosovel ob 30. obletnici samostojnosti RS)

Vinko Vodopivec / POBRATIMIJA

FANTOVSKI ZBOR SREČKO KOSOVEL

je projektna skupina fantov, katerih umetniški vodja je Andrej Makor. Moški zbor Srečko Kosovel si prizadeva, da bi mlajše generacije približal in navdušil za moško zborovsko petje.

Tako je lansko leto novi Fantovski zbor začel s prvo vajo na dan slovenske kulture, in sicer 8. februarja2020, a je zaradi novega virusa in težkih razmer moral takoj prekiniti z delovanjem. Za nastop na festivalu so se pevci pripravili zgolj v nekaj vajah, v upanju, da bo to le začetek svetle in obetavne prihodnosti nove generacije Kosovelovcev. Fantje prihajajo iz širne Vipavske doline, stari so od 14 do 25 let.

Zapeli bodo ljudsko v priredbi Rudija Bučarja – KEMU SI DALA ROŽICE in istrsko ljudsko v priredbi Rada Simonitija SIJAJ MI SONČICE.

KVARTET AS

je pevski sestav, ki izhaja iz izročila slovenskega moškega zborovskega petja. Poleg slovenske narodne in umetne pesmi preteklih dveh stoletij se zasedba često spogleduje tudi s slovenskimi zimzelenimi uspešnicami, ki jih izvaja v lastnih priredbah.

Kvartet As tvorijo Domen Anžlovar (1. tenor), Blaž Strmole (2. tenor in umetniški vodja), Matjaž Strmole (bariton) in Rok Oblak (bas).

V Dvorani prve slovenske vlade bodo odpeli naslednje priredbe:

Slavko Avsenik, prir. Blaž Strmole / SLOVENIJA, OD KOD LEPOTE TVOJE

Oto Pestner, prir. Blaž Strmole / LJUBIM TE, SLOVENIJA

Slavko Ivančič, prir. Blaž Strmole / LJUBIM TE, SLOVENIJA

madžarska narodna, prir. Blaž Strmole / SPOMINČICE

Urban Koder, prir. Blaž Strmole / CVETJE V JESENI

Adi Smolar, prir. Blaž Strmole / DALEČ JE ZA NAJU POMLAD

Kurt Feltz, Marcel Peeters, prir. Blaž Strmole / MOJ ČRNI KONJ

Gene Pitney, prir. David Wright / HELLO MARY LOU

MARIBORSKI OKTET

Današnja zasedba Mariborskega okteta je druga generacija te zasedbe. Kljub pomlajeni zasedbi poslanstvo ostaja nespremenjeno – iskanje lepote (predvsem) v zakladnici slovenske ljudske in umetne pesmi. Prvotna zasedba je delovala več kot 40 let, a je pred leti zaključila z delovanjem zaradi pomanjkanja mladih, ki bi nosili ime okteta naprej. Na pobudo enega izmed pevcev se je jeseni 2020 oktet na novo formiral ter že v svojem prvem letu delovanja izkusil zanimivo delo v živo in na daljavo. Zanimivost sedanjega Mariborskega okteta je ta, da morajo mariborski dialekt vključevati tudi v svoje vaje, saj nihče ni  ̋avtohton ̋ Mariborčan. A če jih vprašamo, zakaj torej nosijo ime Mariborski oktet, složno odgovorijo, da jih je

življenjska pot tako ali drugače pripeljala v Maribor, kjer so se začeli še intenzivneje ukvarjati z glasbo, ki jih je sčasoma povezala in na njih pustila poseben pečat. Pečat je na njih seveda pustil tudi Maribor, zato ponosno nosijo to ime, da se mu zahvalijo s petjem in gojenjem te lepe slovenske tradicije moških zasedb.

Pod vodstvom umetniške vodje Špela Drašler bodo odpeli naslednji program:

Danilo Bučar / TAM KJER PISANA SO POLJA

Pavle Kernjak / TAM, KJER TEČE BISTRA ZILA

Anton Vračko, prir. Metod Bajt / ROŽMARIN

Josip Ipavec / IMEL SEM LJUBI DVE

France Marolt / KAJ B’ JES TEBI DAU

Ambrož Čopi / SANJE SO VEČNE