Skip to content

Radu Likarju in Jožefu Batiču v slovo

Jože Batič in Rado Likarna Mopstu na Soči na snemanju filam Maša za umrle.

V ajdovski farni cerkvi Janeza Krstnika bo v sredo, 23. junija 2021, maša za dva naša nekdanja pevca, ki sta umrla med epidemijo in se zato od njiju nismo mogli primerno posloviti. Jožef Batič je zemeljsko pot sklenil septembra pri 77 letih, Rado Likar pa decembra pri 80 letih.

Oba sta v zboru Srečko Kosovel prepevala več kot 40 let, oba sta bila izvrstna pevca, na katera se je dirigent lahko vedno zanesel.

Ni mogoče prešteti, na koliko nastopih sta pela, tekmovanjih, turnejah … da tisočerih vaj ne omenjamo.

Ob ljubezni do zborovskega petja je oba odlikovala še redoljubnost in skromnost. Rado tudi po več sezon zapored ni izpustil niti ene vaje, še več, v pevski sobi je bil vedno prvi in poskrbel za vse potrebno. Rado je pel drugi tenor in je imel takoimenovano ravno štimo, medtem ko je Jožeta odlikoval lirični bariton. Danes bi ob ustrezni nadgradnji pel v opernem zboru, tako kot plejada (mlajših) kosovelovcev.

Od zbora Srečko Kosovel sta se oba poslovila leta 2010.

Predsednik zbora Franc Kodre izroča Jožetu Batiču spominsko darilo (25. 6. 2010).

Slava jima!

Rado Likar v pevski sobi ob slovesu od zbora (29. 11. 2010)

Na spominski maši bo zbor premierno zapel pet skladb Avgusta Armina Lebana. Leban, ki je učiteljeval tudi v Ajdovščini, je skladal cerkvene in svetne pesmi za moški in mešani zbor, vendar jih sam ni veliko objavil, saj je umrl komaj 31- leten. Omenjene skladbe je leta 1880 izdal brat Janko (Pet cerkvenih pesmi za moški zbor). Dirigent Andrej Makor je poleg Lebanovih skladb izbral še Mendelsonov Beati mortui.