Skip to content

Nova ‘holivudska’ vloga

Foto Stojan Stopar

Kosovelovci smo bili povabljeni k sodelovanju v novem italijanskem filmu z naslovom “L’uomo senza colpa” (Človek brez krivde). Pojavimo se v dveh kadrih (pogrebih) in v obeh primerih smo prepevali Srebotnjakove Bore. Skladba je namreč pri srcu režiserju filma, Ivanu Gergoletu, po rodu iz Doberdoba, ki je izbral za snemanje prav zbor, katerega himna so Kosovelovi in Srebotnjakovi Bori. Gre za celovečerec, sofinanciran iz proračuna italijanske države.

Film ‘govori’ o azbestozi, zaradi katere umreta dva lika, mož in žena v razmaku nekaj mesecev, v različnih letnih časih, kar pa je režiser v istem snemalnem dnevu dosegel z različno svetlobo (zjutraj in zvečer) in ustreznimi oblačili. Tako smo bili (na pokopališču v Miljah) na nogah takorekoč od zore do mraka. Dopoldne smo peli prvi del Borov in sicer v naših poletnih opravah, popoldne pa drugi del skladbe, tokrat v oblekah s kravato, kar je bilo zaradi močnega sonca kar zahtevno, še posebno za solista Aleša Kogoja, ki je znameniti solo odpel vsaj 15 krat. Vsaka čast! Peli smo namreč tudi, ko nismo bili v kadru, da so se glavni igralci lažje vživeli v vsebino Kosovelove pesmi in Srebotnjakove glasbe. Ker je bil dirigent zaradi službenih obveznosti z nami le na začetku in koncu, je njegovo vlogo prevzel basist Marjan Troha.

Še zadnji napotki Andreja Makorja pred dopoldanskim snemanjem – foto Stojan Stopar

Po uspešno končanem snemanju smo režiserju Gergoletu zapeli še Prelovčev Doberdob, tedaj že pod vodstvom Andreja Makorja, očitno zelo doživeto, saj smo prejeli aplavz na odprti sceni od celotne ekipe, s katero smo ves čas dobro sodelovali. Čeprav naporen dan, za katerega so nekateri pevci morali vzeti dopust, pa bo zagotovo ostal vsem štirinajstim sodelujočim v trajnem spominu – v živo smo lahko spoznali, kako kompleksna je filmska umetnost in koliko (usklajenega) truda je vloženega v vsako minuto končnega izdelka.

Pred leti (2008) smo kosovelovci že nastopali v filmu Maša za pokojne, ki ga je TV Slovenija posnela po glasbeni predlogi Štefana Maurija. Mašo smo zvočno posneli že prej v cerkvi na Colu. Zanimivo pri tem je, da je Mauri mašo posvetil tudi svojim nekdanjim sodelavcem, ki so podlegli azbestozi.